Inspirationsresa och nya insikter – en del av vår omvärldsbevakning

Vad köper vi? Vad äter vi? Hur umgås vi? För att möta våra kunders behov av relevanta produkter är omvärldsbevakning en viktigt del. Utöver regelbundna besök till Asien ger internationella mässor, föreläsningar och nedslag i våra europeiska storstäder inspiration. För oss är det viktigt att fånga upp trender och tendenser för att få bättre koll på vad som händer inom konfektion, miljö och hållbarhet, produktdesign, förpackningsdesign, mat, hotell och resande.

En vecka i september åkte Wackes sortimentsgrupp på inspirationsresa till London och Paris. Här är en glimt av allt vi upptäckte, några företeelser är nya, några har hängt med ett tag och några är bara små anteckningar i marginalen:

MATCOLLAGE
Mat, mat mat…

Fina gatan i Paris eller hippa delin i London? Det är kring maten människor samlas. Det som tills för några år sedan inhyste klassiska Parisvaruhuset Galerie Lafayettes inredningsavdelning är numera fyllt med delikatesser, vin och godsaker som får dela utrymme med sänglinnen och glas. Istället för stora modemärkens flagship-butiker på A-lägen ser vi butikstempel för Nespresso och Lindt choklad. Små butiker poppar upp överallt med mathantverk av mindre producenter av ost, sylt, lakrits och choklad som Brooklynbaserade skäggbröderna Mast Brothers som tillverkar bean-to-bar choklad. Här läggs vikt på såväl förpackning som innehåll med nya mönster och smaker till varje säsong – rök och vaniljchoklad, någon? Tillsammans med ekologiska matbutiker och hälsokostaffärer finns numer allt för den medvetne konsumenten. Säg mig vad du äter, och jag ska säga dig vem du är.

OFFENTLIGA_RUM

Offentliga vardagsrum

Stadsdelen Shoreditch i London har sedan 80-talet lockat till sig konstnärer med medföljande hipstersvans och gentrifiering som följd. Här hittar man Barber & Parlour som erbjuder grooming för män och kvinnor i kombination med möjligheten att äta, dricka, shoppa och slappna av. Offentliga utrymmen designas för att påminna om hemmets vardagsrum. På Ace hotell i samma stadsdel är lobbyn en plats att umgås, arbeta eller varva ner. På dagen för att jobba och fika, på kvällen kanske för att någon spelar skivor. En genomgående trend är att blanda varor och tjänster på samma yta för en helhetsupplevelse som har något att erbjuda hela dagen.

SPORTCOLLAGE

Att sporta är att synas

Ett annat område som utvecklats enormt på senare år är sportmodet. Nästan alla stora klädmärken gör egna träningskollektioner och människor skäms inte för att synas med sportkläder i andra sammanhang än själva träningstillfället. Det gäller även inom lyxsegmentet där man kan vara bekvämt välklädd med ryggsäck och sneakers (av rätt märke förstås). Träningsbyxor signalerar nödvändigtvis inte slapphet längre utan är snarare en tydlig markör att du lever ett aktivt liv och tar hand om dig.

BULLET_COLLAGE

Fler trender och tendenser i korthet:

  • Gamla sätt att tillverka saker i riktiga material som sten, läder, emalj och trä
  • Inom inredning kan ingenting stoppa HAY och Tom Dixon just nu
  • Dofttrenden verkar inte dö ut och alla märken har sina egna doftljus
  • Gråmelange, blåmelange, rosamelange. Melange helt enkelt.
  • Blommönster på längden och tvären​

Share this post